Colocation hosting: dit is waarom het handig is

Colocation hosting is een bijzondere vorm van hosting afnemen voor ondernemingen die online werken, maar ook voor partijen die simpelweg eigen servers hebben. Bij colocation hosting worden eigen servers ondergebracht bij een partij die serverruimte aanbiedt.

Serverruimte is hier ruimte in de letterlijke zin van het woord: een ruimte in de kast waar men de server kan laten plaatsen.

Je blijft zelf eigenaar van de server, maar besteedt een groot deel van het onderhoud uit aan de aanbieder van colocation hosting.

Colocation hosting versus dedicated server en andere hostingvormen

Maak je pas net kennis met hosting in het algemeen, dan zullen de verschillende namen je wellicht duizelen.

Toch is het verschil relatief eenvoudig. Wil je één of twee kleine websites laten hosten, dan huur je meestal een deel van een server van de hostingpartij. Op de server die je websites gebruiken staan ook andere websites gehost van andere partijen die klant zijn bij de hostingpartij.

Heb je een dedicated server, dan huur je simpelweg je eigen server. Alleen jij maakt gebruik van de server. Dit kan voordelen hebben op het gebied van onder meer zoekmachineoptimalisatie, omdat je met een gedeelde server soms nadelen ondervindt van de praktijken van mede-gebruikers die zich niet aan de regels houden.

Colocation hosting lijkt wat dit betreft nog het meeste op een dedicated server, met het verschil dat het je eigen server is.

Je bent daarmee zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van een degelijke server, maar andere zaken worden geregeld door de aanbieder van colocation hosting.

Voordelen colocation hosting

Colocation hosting heeft enkele voordelen. Zo betaal je in principe alleen servicekosten en de kosten voor de huur van de ruimte. Bij een dedicated server betaal je ook kosten voor de huur van de server. Dit is hier niet het geval, omdat het je eigen server is.

Een ander voordeel is dat de aanbieder onder meer de beveiliging en internetverbinding regelt. Met name de internetverbinding kan erg prettig zijn: de aanbieder heeft in veel gevallen supersnel glasvezel en is gesitueerd op een locatie waar het internet een optimale snelheid is voor het hele land.

Met name voor grotere ondernemingen kan colocation hosting fikse besparingen opleveren.