Let hier op bij het starten van je eigen webshop

Een eigen website starten is heel leuk, maar vergt ook veel werk. Het is namelijk niet dat je zomaar even een website of webshop maakt en deze gelijk succesvol is. Je moet veel geduld hebben en er tijd en geld insteken als je wil dat het een succes wordt. Tevens zijn er ook veel externe factoren waar je zelf geen invloed op hebt. Nu tijdens corona kan het zijn dat er ineens geen vraag meer is naar jouw product of dienst. Ben je DJ en heb je net een website gebouwd? Dan heb je dit net op het verkeerde moment gedaan aangezien er geen grote evenementen georganiseerd kunnen worden. Echter heb je dan wel meer tijd om aandacht te steken in de website. Het heeft dus z’n voor- en nadelen. Er komt veel kijken bij het starten van een eigen webshop. In dit artikel behandelen we een aantal zaken waar je op moet letten bij de start.

Vraag/aanbod

Jouw webshop kan enkel een succes worden wanneer er vraag naar het product/de dienst is. Doe dus altijd goed onderzoek of de vraag wel groot genoeg is in jouw omgeving. Ook is het van belang om goed na te denken of, waar en hoe jij jouw product/dienst wil gaan aanbieden. Is dit internationaal? Dan komen er verschillenden dingen bij kijken. Voornamelijk op logistiek gebied zal je veel moeten uitzoeken en regelen.

Het onderwerp

Waarschijnlijk heb je al een onderwerp of product/dienst dat je wil gaan verkopen via jouw webshop. Doordat je veel geld en tijd zal steken in de webshop moet je goed nadenken of dit product/dienst iets is dat je voor de lange termijn wil/kan aanbieden. Is het iets dat tijdelijk in de mode zal zijn? Dan kan je beter een meer algemene webshop starten zodat je ook andere producten kan gaan aanbieden.

De domeinnaam

Als je helemaal uit bent over wat je zal gaan aanbieden is een belangrijke stap het registreren van de domeinnaam. De domeinnaam zal aansluiten bij jouw onderneming of product/dienst dat je zal aanbieden. Deze zal je niet zomaar in een later stadium gaan veranderen, waardoor je goed moet nadenken welke je gebruikt. Zoals hierboven genoemd is het mogelijk om de productnaam te gebruiken. Maar wanneer je ook een ander product wil gaan aanbieden wordt de domeinnaam minder relevant. Let dus goed op en kies een geschikte domeinnaam voor jouw webshop.

Onderhoud

Wat erg belangrijk is bij een webshop is dat deze regelmatig wordt geüpdatet en onderhouden. Om goed te scoren in zoekmachines is het van belang om regelmatig nieuwe content te publiceren. Tevens zien potentiële klanten graag nieuwe content en of producten/diensten. Zo zorg je er voor dat ze blijven terugkomen op jouw website of webshop doordat ze nieuwsgierig worden.

Kosten

Vaak wordt er gedacht dat een webshop starten een eitje is. Helaas wordt dit vaak onderschat. Wanneer je zelf geen verstand hebt van webshops kan er veel misgaan. Hierom is het verstandig om verschillende werkzaamheden uit te besteden. Hier komen wel kosten bij kijken, maar als je dit terugverdiend is dat het natuurlijk dubbel en dwars waard!